2015. december 14., hétfő

Karácsonyi menüsor - főétel : Pácolt tengeri csuka ropogós, mandulás-diós bundában



Igen, a hal is egy hagyományos elem a karácsonyi fogások közt.  A tengeri csuka egy kitűnő választás, mert húsa egyszerűen imádnivaló! Puha, hófehér és szaftos. Mentes a tolakodó halszagtól, és ha még fokhagymás tejben fürdetjük, isteni ízélményben lehet részünk.


HOZZÁVALÓK:

·         tengeri csuka (személyenként 2-3 szelet)

     A panírhoz:
·         liszt
·         tojásfehérje
·         tej
·        
·         durvább szemcséjű prézli, darált dió (1:1 ), plusz gyalult mandula 20%

·         olaj a kisütéshez

A páchoz: tej – annyi, hogy ellepje a halszeleteket, 2-3-4 gerezd zúzott fokhagyma, só, citromlé, 1 TK reszelt citromhéj
a pác elkészítése :100 ml-nyi tejet és a fokhagymagerezdeket botmixerrel eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és felöntjük még annyi tejjel, hogy ez a mennyiség ellepje a pácolandó halszeleteket.

A séf tippje: Ha szeretnénk, hogy a hal bundája tényleg ropogós legyen, panírozáskor a tojásnak csak a fehérjét használjuk (egész tojás helyett) . Ettől igazán ropogós lesz!!!

ELKÉSZÍTÉSE: 
1.       A halat megmossuk és besózzuk, a szeleteket kisebb tepsibe fektetjük, megcsepegtetjük citromlével,
2.       majd nyakon öntjük őket a fokhagymás tejjel (annyival, hogy teljesen ellepje a szeleteket).
3.        legalább 1-2 órára hűtőben állni hagyjuk, hogy a só, a citrom és a fokhagyma jól átjárják a hófehér halhúst.
4.       Ha eljött az idő, bepanírozzuk a halakat: liszt, tojásfehérje  és a diós-mandulás prézli.
5.        Süssük őket aranybarnára, ropogósra…Mmmennyei falatok.




6.        Bármilyen körettel szépen muzsikál…legyen az vajas krumplipüré, őrölt korianderes-dióolajos brokkolipüré, szerecsendiós-vajas batátapüré, sült krumpli vagy akár vinaigrettes, zsenge, leveles saláta kavalkád…és még sorolhatnám. A fantáziánkra van bízva!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése