Igen, a hal is egy hagyományos elem a karácsonyi fogások
közt. A tengeri csuka egy kitűnő
választás, mert húsa egyszerűen imádnivaló! Puha, hófehér és szaftos. Mentes a
tolakodó halszagtól, és ha még fokhagymás tejben fürdetjük, isteni ízélményben
lehet részünk.
HOZZÁVALÓK:
·
tengeri csuka (személyenként 2-3 szelet)
A panírhoz:
·
liszt
·
tojásfehérje
·
tej
·
só
·
durvább szemcséjű prézli, darált dió (1:1 ),
plusz gyalult mandula 20%
·
olaj a kisütéshez
A páchoz: tej – annyi, hogy ellepje a halszeleteket, 2-3-4
gerezd zúzott fokhagyma, só, citromlé, 1 TK reszelt citromhéj
a pác elkészítése :100 ml-nyi tejet és a
fokhagymagerezdeket botmixerrel eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a reszelt
citromhéjat, és felöntjük még annyi tejjel, hogy ez a mennyiség ellepje a pácolandó halszeleteket.
A séf tippje: Ha szeretnénk, hogy a hal bundája tényleg
ropogós legyen, panírozáskor a tojásnak csak a fehérjét használjuk (egész tojás
helyett) . Ettől igazán ropogós lesz!!!
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
A halat megmossuk és besózzuk, a szeleteket
kisebb tepsibe fektetjük, megcsepegtetjük citromlével,
2.
majd nyakon öntjük őket a fokhagymás tejjel (annyival, hogy teljesen ellepje a szeleteket).
3.
legalább 1-2
órára hűtőben állni hagyjuk, hogy a só, a citrom és a fokhagyma jól átjárják a
hófehér halhúst.
4.
Ha eljött az idő, bepanírozzuk a halakat: liszt,
tojásfehérje és a diós-mandulás prézli.
5.
Süssük
őket aranybarnára, ropogósra…Mmmennyei falatok.
6.
Bármilyen
körettel szépen muzsikál…legyen az vajas krumplipüré, őrölt
korianderes-dióolajos brokkolipüré, szerecsendiós-vajas batátapüré, sült krumpli
vagy akár vinaigrettes, zsenge, leveles saláta kavalkád…és még sorolhatnám. A
fantáziánkra van bízva!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése